top of page

Getingedalens Gröna

Steget före

Jag har bloggat om odling i snart nio år, den 7 februari fyller bloggen år. Ett par förändringar har skett under åren, det började med ett samarbete med lokaltidningen Nerikes Allehanda men så är det inte längre. Ibland funderar jag på att leta upp en ny partner istället för det nuvarande ingenmanslandsbloggandet. Någon som har något tips?

Det här var första bilden i första bloggen, februari 2013.


Syftet med bloggen har alltid varit att stilla ett behov av skrivande men den har också fyllt en viktig dokumentationsfunktion som receptbank och minneskälla. Jag vet att det finns en och annan läsare – jätteroligt – och dessa hoppas jag kunna inspirera. Jag gillar ju att så frön…

För min egen del spelar det ingen roll om inläggen kommer för sent men i inspirationssyfte borde jag ligga steget före. Jag är usel på det men plötsligt händer det! Idag tänkte jag mest berätta om saker som kommer att hända, inte sådant som redan skett. Betrakta det som tips om du vill.


Jag har beställt mina fröer! Det inventerade och sedan gick jag igenom årets katalog från Runåbergs för att inte missa något. Dessutom köpte jag såjord från Änglamark. Förr tog jag undan egen jord på hösten för att använda som såjord under vinter och våren men jag har haft otur med sorgmyggor så nu öppnar jag plånboken och köper jord istället.


Inte årets katalog men ändå från Runåbergs...


Eftersom det har varit rabalder runt ekologisk jord och mängden bekämpningsmedel i denna så väljer jag specifikt Änglamarks såjord. Den har aldrig visat spår av gifter och jag använde den 2021 med framgång.

I nästa inlägg berättar jag mer om vilka fröer jag har köpt och när jag kommer att så dem men vissa, till exempel chili, paprika, purjolök och physalis kommer jag att så vilken dag som helst.



Inventeringen av chilifröer medförde noll inköp. Tillsammans med de 10 plantor som vi försöker övervintra inomhus så kommer vi att ha chili i överflöd.


Just nu håller jag lite extra mycket koll på väderprognosen. Nästa gång det blir en riktigt kall period ska jag frosta av mina frysar. Maten läggs i plastbackar med täta lock utomhus under tiden. Annars skulle det bli musmat av alltihop. En avfrostad frys drar mindre el och för vår del kommer den dessutom att bli rymligare.

Det går i mer mat i en avfrostad frys!


Mitt sista tips gäller en digital föreläsning den 27 januari. Jennifer Hinton är hållbarhetsforskare och ekologisk ekonom och hon kommer att prata om konkreta visioner för en hållbar ekonomi. Föreläsningen arrangeras av Fältbiologerna och Scenario 2030. Här kan du läsa mer om evenemanget.

Scenario 2030 är ett arvsfondsprojekt som möter ungas vilja att förstå hur ekonomin och samhället ser ut idag och skapar plats för att visionera kring hur socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbara samhällen kan se ut i praktiken i framtiden.

I veckan åt vi upp vår sista egna potatis. Kanske lite för tidigt men jag vet inte om det beror på att vi odlade för lite, fick dålig skörd eller har ätit mer potatis än vanligt. Den var hur som helst i mycket god form så det är värt att satsa på fler lagringsdugliga knölar.

Mer om odlingsplanering i nästa inlägg!

Den roliga, röda  Zoe.


Alltså potatis. Den är god i nästan alla former och det finns så otroligt många roliga tillagningssätt. Det är alltid värt att koka lite för mycket så att det finns att steka dagen efter. Eller göra biffar. Eller mosad i bröddegen. Eller gnocchi. Eller…



Comments


bottom of page