Tid: Cirka 1 timme Mängd: Cirka 1 liter
2 kg tomater
1/2 stjälk selleri
1 lök
2 vitlöksklyftor
1/2 färsk chili
4 dl vatten
100 g ljust muscovadosocker (strösocker funkar)
1 dl ättiksprit (12%)
En gnutta salt
En näve färsk basilika
Vitvinsvinäger efter smak
Sätt ugnen på 175 grader. Skär tomaterna i grova bitar och avlägsna den hårda stocken. Jag behåller skalet på. Ugnsbaka på 175 grader i cirka 1 timme.
Skär stjälkselleri, lök, vitlök och chili i små bitar.
Värm upp en tjockbottnad gryta eller kastrull på medelvärme. Lägg i en liten klick smör och låt smälta. Den ska inte fräsa.
I med hacket (men inte tomaterna) och stek försiktigt så det mjuknar, det ska inte ta färg.
Häll i tomaterna och vattnet. Låt koka upp.
Ha i muscovadosocker och ättikssprit.
Hacka basilika och ha i även det. Låt sjuda cirka 30 minuter.
Mixa med en mixerstav eller matberedare och passera sen genom finmaskig sil. Se till att pressa ur allt. Det som ska bli kvar i silen är lite skalrester och tomatkärnor. Den lättflytande purén häller du tillbaka i grytan.
Låt småkoka till den nått önskvärd konsistens. Smaka av med vitvinsvinäger.
Lägg nydiskade glasburkar/flaskor i ugnen i 110 grader i 15 minuter. Skölj glasburkarna med Atamon 2 tsk /dl varmt vatten som kokat först. Atamonen ska inte blandas i förrän vattnet sjunkit till ca 85 grader annars förstörs själva vitsen med atamon. Den tål inte att värmas upp till 100 grader. Koka locken.
Oöppnad står sig ketchupen väldigt länge, framför allt om man förvarar den i kylen. Öppnad ska alltid förvaras i kylskåp.
Comments