Det blev kallt. Som sig bör. Men fint.
Det skördas i Getingedalen. Lite då och då. Snart är allt omhändertaget. Det får gärna sitta kvar så länge som möjligt eftersom det mår bäst i jorden men vissa saker kommer att protestera om det blir frysgrader så här gäller att prioritera känsliga grönsaker.
Morötter och palsternacka kan sitta kvar, det är tåliga typer men när jorden börjar frysa ska de vara upptagna annars blir det så svårt att få upp dem i ett stycke. Brysselkålen ska tydligen kunna sitta hela vintern men de kan ju knappast växa något mer när det är under nollan så då kan jag lika gärna skörda dem. Fast någonstans läste jag att smaken förbättras om plantan är lätt frostbiten.
Kallare i Kilsbergen nu.
Morötterna mår prima i jorden än så länge.
Bondbönor är lätta att ta hand om och värt besväret med sprättande och kokning. Väldigt gott och behåller all smak i fryst form.
På plantan ser bondbönan ut så här.
Efter sprättning kommer dessa ut.
Jag kokar dem i 3-5 minuter.
Sen ploppar jag ut bönan som en skållad mandel.
Idag blev det soppa på bönorna men de hamnar oftast i en påse i frysen. Att steka dem med smör och vitlök är väldigt gott.
Det är ruskigt trevligt att ha sällskap i trädgården. Vår fyrbenta villkorslösa kärlek gör oss sällskap och äter all frukt han hittar; äpplen, vindruvor och plommon går ner och ibland gäller det att vara först på plats för att rädda vissa saker.
Väldigt trevligt och hungrigt sällskap.
I växthuset händer det fortfarande saker och tack vare de tunna plastväggarna förlänger vi säsongen avsevärt.
I vissa fall blir det väldigt konstigt men allt handlar väl inte om smak? Form och förundran är också värden i odlandet.
Druvtjuven får ta för sig. Det är inte många druvor kvar och han får gladeligen tugga i sig de sista.
Kärleksörten och prydnadsgräset blev en lyckad kombo i perennahörnet. Annars är det en enda skämsrabatt. Skamvrån. Måste göra något åt saken 2016.
Och när trädgården går in för dvala, bit by bit, så kan man åka till närmaste trädgårdshandel och köpa sig lite köldtålig färgprakt.
Limefärgade solhattar skulle jag kunna ha en hel rabatt av.
Det blir max 2 dl aroniabär men till två smoothies räcker det! Egentligen tror jag att buskarna mår lite halvdant, de borde vara större och leverera mer vid det här laget. Läget kan vara lite fel och gödsel har de nog inte fått nej…
Mitt första år med medveten potagerodling är till ända och ska utvärderas. Har dragit vissa slutsatser och fått idéer inför framtida plantering. Jodå, mer potager blir det! Ringblommor ska jag dock vara lite mer försiktigt med. Raden med lök närmast dessa blommor har inte fått någon kraft. Däremot funkar ringblomma och mangold fint tillsammans! Ska se till att ha regnbågsmangold nästa år, den är extremt vacker.
Den lök som har fått utrymme har vuxit fint och vi skördar allteftersom vi behöver löken. Men nu kommer snart minusgraderna så då tar vi upp rubbet. Lök har dock väldigt fina lagringsegenskaper och mår bra i rumstemperatur så de hamnar i köket. Förra året konstaterade vi att löken tog slut för tidigt och att alla höll sig jättefina så i år har vi satt betydligt mer lök och jag tror att vi hade kunnat sätta ännu mer faktiskt…
Min bönport av rosenbönor blev ett faktum till slut! I änden av tunneln syns sparrisen SOM VI FÅR SKÖRDA OHÄMMAT AV I VÅR FÖR FÖRSTA GÅNGEN!
Just nu är jag lite trädgårdstrött. Det brukar jag vara så här års men nu är det bara spurten kvar. Nästa gång skriver jag om plantering. Lite bakvänt men det finns en sak som måste sättas nu annars är det ingen vits. I övrigt så är höstsådd absolut ingenting för mig. Jag måste få min paus och längta lite.
Comentarios